Envejs nødsignaler

Håndblus er godt at bruge, hvis der er andre både i nærheden af dig. På den måde kan man se hvilket fartøj der er i nød. Bruges ofte som opfølgning på en raket.

Morse med lys eller lyd, SOS, tre korte, tre lange, tre korte.

Langsom hævning og sænkning af armene fra hoften til vandret.

Røde raketter er gode når man er alene på havet. Ofte vil der være andre sejlere lige bag horisonten. Der findes en rød raket og en rød faldskærmsraket.

Fløjten sidder som regel i redningsvesten og er i sig selv et nødsignal. Generelt siger man, at alt larm fra vandet i sig selv er et nødsignal. For eksempel uafbrudt brug af tågehorn. Bare hold knappen inde.

Kugle over firkant eller omvendt. Dette nødsignal er et levn fra gamle dage, men kan dog stadig blive brugt. Så ser du et skib ligge i vandet med ankerkuglen placeret umiddelbart over eller under et flag, så kan det være fordi det er i nød!

November over Charlie eller omvendt. De to flag der står for bogstaverne N (November) og C (Charlie) er tilsammen et nødsignal. Bruges de hvert for sig betyder de henholdsvis Nej (N/November) og Ja (C/Charlie).

Knaldeffekter affyret med et minuts mellemrum. Det er ikke det mest anvendte! Men alle eksplosioner, såsom et kanonslag, der kommer ude fra et skib på vandet, skal tolkes som et nødsignal. Disse kan som regel købes hos bådforhandlere.

Orange røg kommer fra nogle specielle røgbomber/røgbøjer som kan bruges på vandet. De sender en tyk orange røg op i luften. Brug det når du skal have helikopterassistance, så kan helikopteren se hvilken vej vinden blæser omkring fartøjet, der er i nød.