Opsummering til skibslys og -lyde

De vigtigste ting du skal vide fra dette afsnit er:

  1. Det mest simple skib er en sejlbåd. Den har også den mest simple lysføring: Hvidt agter, og et rødt og grønt i hver sin side. Ingen signalfigurer om dagen.
  2. Hvis båden får en motor på: hvidt hele vejen rundt og rød og grøn i hver sin side. Ingen signalfigurer om dagen.
  3. Hvis motorbåden er stor (over 50 m) er der to lys, der lyser fremad, i stedet for kun ét. Ingen signalfigurer om dagen.
  4. Hvis den derudover også slæber et andet skib, kan den få endnu flere hvide lys, der lyser fremad. Agter er der et gult lys. Nu har den fået en diamant på om dagen.
  5. Så er der fiskeren, med den røde tud over det hvide skæg eller trawleren, med den grønne tud over det hvide skæg. De får en ekstra hvid på, hvis deres udstyr er længere end 150 m. Om dagen har den to trekanter, der peger ind mod hinanden, og en ekstra trekant, hvis udstyret er mere end 150 meter.
  6. Arbejdsbåden kan ligne et helt tivoli med lys, men den har altid rød – hvid – rød, og du skal passere den, der hvor de fleste grønne lys sidder. Om dagen har den dagssignalerne kugle – diamant – kugle. Og hvordan skal den så passeres om dagen?: søg over mod det “dyre”… søg over mod diamanterne og hold dig fra kuglerne.
  7. Hvis et stort skib er nødt til at holde sin rute, for ikke at støde på grund, viser den dette, ved at have tre røde lys ovenpå hinanden. Den har en sort cylinder om dagen.
  8. Et enkelt hvidt lys er agterenden på stort set alle skibe. Men det kan også være en ankerligger, eller et meget lille skib, fx en robåd, ELLER det kan være en ankerligger, som har en kugle om dagen.
  9. Dykkerflagget er blåt og hvidt, og har du ankerkuglen oppe, viser du samtidig at du ligger til ankers.
  10. Lydsignaler: 1 kort = svinger til styrbord, 2 korte = svinger til bagbord, 3 korte = jeg bakker, 5 korte = Jeg kan ikke forstå hvorfor du sejler, som du gør. 1 lang = opmærksomhedssignal man kan bruge, hvis man skal runde et hjørne. (en kort er 1-2 sekunder og en lang er 4-6 sekunder)